Kритичен поглед към очите

Очите са органa в човешкото тяло отговорен за зрението. Без зрението светът става черен. Ако отнемеш която и да е от сетивните системи на един индивид, e все едно го осакатиш – да го направиш половин човек. Не са от жизнено важно значение по принцип. Има много хора по света, които не виждат, и въпреки това са живи. Въпреки това, научили сме се да ги ценим изключително много или поне на теория.  Имаме даже и изрази и словосъчетания: “Ще те пазя като очите си.”, “Очите са прозорец към Света”, “Две хубави очи” …

Какво е влиянието на храната към очите ?
Полезни за очите са храните, които съдържат Витамини A, B, C, E. Като най-“близки” до очите се смятат морковите (Богати на Витамин А), заради това че, разрязани наполовина, приличат изключително много на тях.
Вредна за очите се смята солта. Аз лично не съм голям фен на солените ястия, може би като изключим киселото зеле, което е богато на морска сол.

От миналата година използвам софтуер за намаляване на синия нюанс на мониторите. Той се казва  Iris. Даниел Геогриев, човекът, който стои зад приложението, е направил нужното проучване за влиянието на синия цвят върху човека, как работят мониторите и така нататък. Софтуерът намалява напрежението на очите, особено при продължително ползване през нощта, когато е и доста популярно време за работа на програмистите.

Но, за разлика от популярните медии, които търсят сензация, аз няма да го опиша като ЧУДО. Удобен инструмент е, помага, но само толкова. Има други неща, които оказват огромно влияние. Няма как софтуер да помогне, когато проблемът е хардуерен.

В структурата на окото има мускул, който контролира фокуса на зрението – дали човек да вижда фокусирано наблизо или надалеч. Като всеки друг мускул и той има нужда да бъде “трениран” редовно – т.е. да влиза както в напрегнато, обтегнато състояние, така и в състояние на спокойствие и релаксация – фокусиране надалеч, фокусиране наблизо, активно състояние и пасивно състояние (с отворени и затворени очи). Ако ви болят очите от прекомерно стоене пред компютъра, никакъв софтуер няма да помогне.

Тази характеристика е характерна не само за мускулите и очите, а се среща под различна форма на много други места. Човек не може да съществува само в будно състояние – тялото ( очите, мозъка, мускулите и тн )  има нужда от почивка и време за сън. Ако човек иска да живее на топло и приятно място, трябва да се примири с периоди на “лошо” време – с дъжд или сняг, в противен случай мястото, където се намира ще стане на пустиня.

Навиците. Това, което правим повторно в продължение на дълго време е решаващ фактор за здравето на всеки орган, включително и очите. Човек, който се взира наблизо – да кажем при работа с компютър, ще стане късоглед, ако не прилага навици, които да намалят вредния ефект от съзерцаването. Друг, който гледа постоянно надалеч, да кажем професионален шофьор, ще стане далекоглед. От една лъжичка сол най-вероятно няма да ти стане нищо. Консумирай прекалени количества всеки ден и вероятно ще има последствия. Така и с изяждане на един или няколко моркова не може да се очаква, че магически очите ще “проработят” добре. Също и с един морков на година. Това е въпрос осъзнаване кое е полезно и кое вредно и внедряването на повече положителни неща под формата на навици по възможност всеки ден или седмица, не на месец или на година.

Сподели
Добави коментар