Човекът се вманиачава във всякакви неща с цел за бързо забогатяване и започва да цени много определени неща, други, някакси по-първобитни - не. Така започва да се изкривява ценностната система. Това докарва къде реалното - къде фалшиво самочувствие. Предпоставка за явлението има и осъзнаването на системата. Примерно финансовото оценяване се надува постоянно поради отдаването на собствеността (и времето) от труда, което няма да се върне. Като направи човек съпоставка колко струват нещата в определени моменти и за колко човек е работил и някак си балонът се спуква - иска като да не е отминало времето напълно напразно и обезценено.

Мога да дам личен пример. В рамките на 10 години съм създавал - скромни настолни, сървърни и браузер и мобилни приложения. Преминах към по-сървърни - комуникация система със система (само сървъри). След това определено количество мобилни приложения и така. Количеството на финанси, които са минали през системите е сигурно в хиляди пъти разлика, а сумите, които аз съм получавал имат само няколко пъти. Без да съм напълно сигурен в твърдението - ми се струва даже, че за по-прости неща ми се е случвало да получавам повече. Колко струва нещо е само въпрос на договорка, не и на реалистична оценка. Пълно безумие.

Една линия в осъзнаването е разпознаването колко е въздухарско и измерването. До преди 10-15 години само една шепа можеха да вкарват въздух в икономическата система. Появиха се крипто-валутите. Философски - реално/физически погледнато, няма как програмка на компютъра извършвала математически операции в подходящия момент да е равно-измерима като стойност труда, в който е отишъл живота и на родители и на пра-родителите.

Може би трябва да стане някакъв катаклизъм или да дойдат извънземни - за да видим - че ни хартията с числа и умрели се яде, ни тази с мокрия печат, ни математически защитената база данни, а ще е важно човешкото отношение - без значение вярването кой е твореца и тн...

В случай, че някой си помисли, че съм ЗА - преразпределянето на всекиму по-равно - не съм. В случай, че някой си помисли, че смятам за стойностен само физическия труд - не смятам. Все пак и аз извършвам почти само не-физически труд.

Какъв труд е "ценен"? Колко е ценноста на някой, който САМО е стартирал крипто копачка? Поддържането на мрежата ?! Дали? Ако Сатоши и разработчиците, които са развили блокчейн технологията, не си бяха пуснали софтуера - каква крипто-мрежа щеше да съществува? За тях е ясно, че са положили доста труд. Тезата ми е, че съотношението на ценноста на труда текущо е безумна. Светът за съжаление се вдижи от изпразването на съзнанието от здрав разум.

Share
Add comment