Традицията повелява

Традицията повелява да се правят разни неща от най-различни хора по целия свят  без те много – много  да се замислят над тях, причината за появяването им, полезността и практичността им. Дотолкова не се замисляме, че започват да ни липсват, когато ги няма.

Традицията повелява 40 дена преди Коледа да не се яде месо и да се ограничи храната като цяло. След това традицията повелява да има едни пълни трапези, постно, плодове, зеленчуци, сладко, а на другия ден и седмица – месо и тн  … Успех да устоиш на изкушението и да не преядеш.  Процедурата се повтаря няколко пъти в годината под различна форма.

Традицията повелява на Великден да ядем яйца и козунаци – белтъчини и въглехидрати. В днешно време в големите градове всеки може да яде месо целогодишно и според мен хората, които не спазват пости е излишно да спазват традицията. Козунакът в преобладаващия случай е скъп набухнал хляб със захар. Мисля, че няма смисъл да споменавам в колко други продукти се съдържа брашно и захар в най-различни комбинации и количества. Относно консумацията на марули с лук напролет съм много съгласен. Най-добрият момент за консумация на даден продукт е времето от годината, когато му е сезона.

Аз лично не отричам “прочистващия” ефект на постенето и гладуването. В днешното общество с храната и напитките се злоупотребява в огромни размери и спазването на традицията и изпълнението на известно въздържание има благотворен ефект. Хората преди са преминавали през периоди на пости, понеже в определени моменти от годината се е наблягало на месото, яйцата и млякото. Такава храна е имало в този сезон и не е имало разнообразието от храни, което имаме в големите градове. За човек, който се храни и води здравословен начин на живот целогодишно, според мен изпълнението на пости е донякъде излишно.

На пролет в България и на балканите кичим ръцете си с мартеници. Имам известен процент убеденост, че има смисъл, който логиката не може да опише и дефинира – в пожелаването, в посланието, в плацебо ефекта. Силата на ума е далеч от осъзната, формулирана и дефинирана абсолютно. Обаче, когато видиш всички големи булеварди, около всички големи вериги щандове и сергийки, тълпи от продавачи и купувачи, от които не можеш да се разминеш, осъзнаваш, че има нещо сбъркано в начина, по който спазваме традициите. Да разчиташ на традицията, докторът или който и да е извън теб самия да ти опази здравето е глупаво.

Традицията повелява в определен ден в годината в Испания да се изхабяват тонове домати за стрелба на хората помежду си.
Пак в Испания има традиция да се измъчват и умиват зрелищно бикове. Това, което се показва е само черешата на тортата. Имам познати, които са ставали свидетели на зверства над животните, каквито нормален човек трудно би могъл да си представи.

В мюсюлманските страни и общности е традиция да обрязват децата си. Освен повишаването на вероятността от инфекции и унищожаването на удоволствието от секса си е и етичен проблем – отнема се правото на избор на новите индивиди, които все още не са пораснали достатъчно за да размишляват съзнателно какво наистина желаят за себе си в този живот.

Ацтеките в не чак толкова далечни времена са правили дори и човешки жертвоприношения, за да “умилостивят” боговете. Дали избиването на хиляди има връзка с времето и разположението на звездите. Според мен е напълно вероятно, заради ефектна на пеперудата, но в период от хиляди, милиони и милиарди години в бъдещето. В краткосрочен план това е пълен абсурд. Слава богу  днес повечето хора вече не действаме като зверове и не се налага да отвръщаме на ножа с нож, но тези, които действат, в краткосрочен план получават точно това – кармата – отмъщението на роднина, познат, сънародник на убития. Това че част от човешката психология. Това е безкрайният цикъл на омразата, в който не е нужно да се влиза, стига да вдигнем нивата си на осъзнатост.

Ако традицията повелява (в случай, че не можеш да плуваш) да се хвърлиш в Марица, ще го направиш ли? Филтрирането на информацията от заобикалящия ни свят през собствената ни призма никога не е излишно, да не кажа препоръчително.

Сподели
Добави коментар