Тоа не е само јадење

За некое време сум го намали внимание што го трошат на храна. Јас не зборувам колку лошо се хемиски состојки, ниту колку корисни се природни. Ова не значи дека ќе престане да го прави тоа. Ова не значи дека сметам на штетни - Во ред, ниту корисни - штетни, тоа не значи дека јас не несогласувањата оние и да се истакне другите. Самата храна не е единствениот фактор за здравјето на луѓето. Ако некој сака да се едуцираат - тој ќе најде начин да се реализира она што е корисно и што е штетно. И што тоа за тоа?

Настрана бебиња и мали деца кои се принудени да јадат она што им се даваат на, за луѓето во свесна возраст, храната не доаѓа во нивните усти сам, ниту со сила. Секој ќе одлучи што да јадат. Оние кои се заинтересирани и ги испитува и достапните информации за состојките прави свесен избор. Беспредметно е да се објасни она што е од корист и она што е штетно за луѓето кои не размислуваат и не се грижат многу што тие се стави во нивните усти. Тие ќе измисли изговор - јас сум под стрес, јас работам, имам болест, имам испити, мојот партнер е виновен, државата е виновен и така натаму. За да се објасни на тие луѓе што, тоа е како борбата против ветерници. Секој има право на сопствената вистина. Секој од нив ќе добие последиците од своите одлуки во животот. Кога ученикот е подготвен, наставникот ќе дојде. Кога едно лице е подготвен да се промени, ќе се сретне со право на луѓето да го просветли.

Физичкото здравје е под влијание на физичката енергија што се има во вид на храна, но тоа не е единствениот фактор. Друг клучен фактор за физичкото здравје е ментална и емоционална внатрешна состојба. За мене тоа е дел од причината зошто некој кој јаде unhealthily, живеат подолго од некој кој јаде здрава.

Во историјата на човештвото имало и постојат моменти како во Втората светска војна, кога луѓето беа во можност да се преживее во кампови во нехумани услови. Тие добиле храна леб и водени супа еднаш на ден и имаат направено тешки физички работи под постојан емоционален и физички стрес и малтретирање. Тие се водат за исчезнати на многу потребните витамини, минерали и амино киселини и е љубопитен како тие преживеале. Сите примени истата оскудни делови. Никој нема право да рика - без месо на плочата. Имаше нешто друго што им даде желба да се живее и тоа беше нивната внатрешна сила.

Во популарната култура во западниот дел, луѓе не се зборува многу за внатрешната енергија на човекот, затоа што тоа е нематеријални, грамаден, езотерична и апстрактна. Сепак, на исток голема мера се потпираат на неа. Азиски земји направивме комбинација од физички и ментални техники за да се постигне духовно просветлување и свест за внатрешен свет. Овие се медитација, јога-вежби, како што се Таи Чи, Фалун Гонг и други. Постојат гласини за поединци кои делумно или целосно се откажа од внесот на храна и се уште се живи и здрави. Во западната култура има примери на луѓе кои имаат постигнато просветлување без ориентални влијанија, но се чини дека таквите поединци се многу ретки. Тоа е тешко за просечниот човек да се справи со негативното влијание на неговото его. Јас лично мораше да помине низ одредена сума на внатрешни страдање и доби знаење од оваа област на не една или две лица. Научив да се погледне во себе од најмалку малку страната која во никој случај не ми дава предност во однос на никого. Сите учи додека е жив и кога едно лице добива многу сериозна - тоа значи значи дека грда дел од неговото его му е фатен во стапица.

Внатрешна сила и енергија на лицето е клучот за неговите интеракции со материјалниот свет. Кога едно лице се информирани и свесни hi не е во потрага за некој да се обвинува, ниту е подложна на манипулација и влијанието на животната средина и што му дава моќ да направат сопствен избор. Колку помалку лелекаат, повеќе акција во посакуваната насока. На повеќе акција, веројатноста дека светот во кој живееме, ќе биде подобар.

Snapchat: tomavelev86
Instagram: tomata_
Skype: tomata_
LinkedIn https://www.linkedin.com/in/toma-velev-38180034
Facebook:
https://www.facebook.com/tomavelev
https://www.facebook.com/tomavelevblog
https://www.facebook.com/kakvoiadesh
Twitter: @tomavelev
Google+: https://plus.google.com/u/0/+TomaVelev
Share
Додади коментар