Състоянието на проекта - Какво Ядеш

Здравейте, днес ще опиша текущото състояние на проекта “Какво Ядеш”.

Проектът – “Какво Ядеш” – включващ сайта и приложенията са оставени през преобладаващото време без наблюдение, понеже нещата свързани със здравето – далеч надминаха само и единствено яденето, а и “Какво Ядеш” далеч не е единствения ми проект. Следя да са работещи, преглеждам добавените храни от време на време и махам съвсем безсмислените, но не се задълбавам много поради естественото на развитието на проекта. Получих обратна връзка – всеки потребител да може да маркира и да коригира продуктите като коректни или некоректни и тази функционалност е в дневния ми ред.

В началото фокусът на проекта беше върху Е-тата в храните – там е и основната функционалност – търсене по баркод или име. Посъбрах известно количество храни, взаимствах си със сайтове с отворени данни, опитах се да развия начините как се добавя състава в продуктите, но достигнах до един етап, в който осъзнах безкрайността на задачата си и донякъде безсмислието и.

В този момент развих проекта и в по-цялостна друга насока – добавих полезните вещества, след това органите, алергиите, малка част от болестите и за въведените данни се опитах да навържа връзките – кое се влияе от кое по какъв начин. Направих и въведох отделна секция в сайта и приложенията с храни, които нямат баркод на тях – варива, плодове, зеленчуци, ядки, месо.

След известно количество книги, преживявания и осъзнаване – достигнах до момента, в който видях, че не само храната е важна за здравето. Изборът на храна е следствие на свободния избор на всеки човек, на навиците, средата, начина на живот и мислене. Да кажеш и покажеш на някого какво е полезно по никакъв начин няма да го убеди и да го спре да консумира каквото и да е.

С годините видях и много вариации на различно маркетинг опаковане на най-различни неща – питиета, храни, с допълнителни “свойства” на храните – нова вариация, нова опаковка, заменена една съставка с друга, без една или друга съставка, които служат за убеждаване на неосъзнатия потребител, който не може да разпознае същността и полезността (или липсата на такава) на цялата категория от даден тип храни. Личното ми мнение е, че за здравословното хранене не се изисква много акъл, много знания, интелигентност и опит, а само здрав разум. Един малък пример – не можеш да очакваш в едно средно статистическо захарно изделие да се съдържат витамини, минерали и аминокиселини.

За здравето е може би добре да не спира да се говори, защото е фонът на живота, който дава основа и възможността да изпъкнат останалите хубави и приятни неща. Тъй. Пожелавам здраве и късмет на всички.

Сподели
Добави коментар