Има полезно действие - взаимодействие в социалните мрежи. Малко е, (предполагам) малко хора го извършват, но все пак. Ето ги тези няколко неща според мен, в които има смисъл:

  • Изкарването на пари - най-често покупко - продажба
  • Събиране на средства(или предмети)
  • Организирането на събития или дейности извън мрежата(стига цъкналите "Ще ида" да го направят)
  • Намирането на определени личности, които Ви интересуват - например стари познати.
  • Търсене на решение на проблем или въпрос - стига той да е реален де. Има маркетинг стратегия, в която се задават реторични или известни на всички въпроси, с цел хората да коментират. Коментартът е стратегия за преборване на алгоритъма на мрежите, за да се достигне повече хора.
  • Полу-онанистко е създаването на общност около някакъв интерес. Това може да бъде смисъла в използването на социалните мрежи отвън 1:1 комуникацията. Полу е, защото се подхранва активността вътре. Но, КПДто бързо може да стане положително като се организират събития или се търсят конкретни професионални проблеми. Вглъбяването в детайлите лесно може да доведе добавена стойност за всички в "групата" и особено от инициатора и организатора.

Вероятно има и други полезни ползувания, но тези са ми на върха на езика. Това са полезни действия, които евентуално - обикновеният човек може да предприеме. Има и по-дълбока цел, от медиите и политиците, но тя не е за ползата на "активните".

Всяко действие, което има нулев коефициент на полезност, което не предразполага потребителите към физическа активност или взаимодействие извън конкретната (социална) мрежа, а само я самоподхранва като "съдържание" - бих го сравнил с онаниране. Предразположението, идващо от човешката биология, подсилва и алгоритмично - разголеното съдържание и буквалното ... директно онаниране. Това да си излееш чувствата - създавайки безкрайно съдържание само и единствено "вътре" - в коя да е социална мрежа, в преобладаващ ефект е емоционално или интелектуално ... свършване. Също толкова ... продуктивно е да докажеш на някого, че си "прав". Нека съкратя ... заиграването - никой -> никого не убеждава, всеки си вярва неговото си със или без доказателства. Има безброй противоположности, в които човешките индивиди се противоборстват и не малка част от тях, нарочно се закачат на социално - медийната кука.

Друга голяма област е забавлението. Много са забавляващите преобразувания и форми. Те са бягство от проблемите, които успокояват духа, но за съжаление не променят реалността. В някакъв аспект ни изразходват енергия и времето, вместо да мислим как да си подобрим по-практично и наистина - условията. Реалността в голям мащаб, от единичния ни наличен - индивидуален организъм - не може да се промени: Можем единствено да си преместим фокуса и да направим нещо. Ако не правим нещо, или не можем да направим нищо, при липса на контрол над духа, ще се разболеем. Това няма да е добре нито за нас си, нито за околните.

Печеливши от активността с нулево полезно действие има, но просто това не сте Вие, не сме Ние. На първо място са собствениците на социалните медии, които са се усъвършенствали добре в това да гъделичкат по "топките". На второ място са регионалните статуква (правителства, организации и тн), които имат още едно място за отклоняване на енергията - но не и в промяна.

Приятна мастурбация.

Share
Add comment