Променливите на здравето

Дали се замисляме над всичките параметри, които влияят над нашето здраве? Вероятно не. Вероятно и е близко до невъзможно да обхванем всички. Начинът на работа на мозъка е да тика на подсъзнателно ниво всичко, което правим многократно, нашите навици, така че да спестява енергия и да насочва вниманието и енергията си към по-актуалното и по-новото. Но, ако искаме да сме здрави и да използваме максимално ефективно времето, което прекарваме тук на Земята, не е лоша идея да се замислим.

Дали се замисляме как работи системата, в която живеем? Кой е първоизточника на информацията, която достига до нашите очи и уши? Дали е научно доказана и изтествана многократно информацията или просто някой е решил да напише в някакъв сайт нещо си и използвайки триковете на маркетинга да го разпространи до неузнаваемост? Народът е казал – една лъжа казана многократно става истина.

Аз се опитвам да се замислям за нещата имащи ефект върху здравето – Изключително актуално е в момента осъзнаването качеството на въздуха. Създадох софтуерен инструмент – на първо време андроид приложение, което с помощта на сензорите на ентусиасти и организации, може да каже какъв е въздуха близо до теб. В началото на декември месец излезнах за малко от Пловдив и веднага усетих разликата. Прекаления престой на едно място кара организма да привикне, но не винаги за добро. Наличието на замърсен въздух създава респираторни и проблеми от всякакво естество на хора по цял свят.

Преди няколко години започнах друг мои проект свързан със здравето, в който съм задълбал във връзката на качеството и вида на храната със здравето. В тази насока се постарах да разнищя възможно най-трезво спрямо личните ми разбирания до всички аспекти на храната и ефекта и върху здравето като посочвам средния път. Когато човек влезне в кутия, зуумне прекалено наблизо, той спира да вижда цялата картина и е напълно възможно да изпусне възможности, които да допринесат за положително развитие на неговото здраве.

Интересувам се от модерните здравословни тенденции и виждам полза дори и в личен план в една известна част от тях. Но не изпадам в крайности, защото и в тази област има надут изключително голям балон. От личен опит се сещам как преди 4 години бях за малко извън България и хапнах малко домати там и тук. Вкусовите качества бяха от Земята до небето ( в полза за тукашните ). Да не говорим, че има храни, които изминават хиляди километри, докато дойдат до нас. Какво е качеството им?

Въпреки че от години не съм пил хапче, дори аспирин, не отхвърлям напълно официалната наука, защото благодарение на нея все повече и повече болести изчезват и човешкият живот ще става все по-дълъг и по-пълноценен.

Далеч съм и от мисълта, че науката е перфектна. Колкото и повече неща да разбираме, осъзнаваме и научаваме за себе си и за света, откриваме, че още толкова много неща не знаем. Как е възможно тогава да имаме сляпа вяра на статистическите данни и признатото от официалната наука. Не можем на 100% сигурни, а само близко до 100. Не можем и поради още една причина.

Системата, в която живеем се “движи” от завъртането, от размяната на предмети и цифрички срещу нещо друго. Начинът, по който работи системата разваля както официалния канал, официални път към здравето, така и алтернативния.

За да не ме разбере някой погрешно, не твърдя, че хората, които работят и правят научни изследвания, го правят заради пари. По-вероятно е да го правят от истинско желание да допринесат на човечеството. Но, ако да кажем е налично решение на даден проблем, за който спонсориращите няма да направят пари, е напълно възможно хората и решението да биват подтискани. Знаем или поне предполагаме, че е било така – за няколко такива учени (например Никола Тесла).

Тук идва ред да посоча и психологията като поредна променлива. Ако начина на мислене е лош, негативен, себе-нараняващ, ще повлече със себе си и храната, и лошите навици, и болестите. Емоционалната интелигентност и начина на мислене са основополагащи за щастието, здравето и всичко в живота. Но и тук както за другите теми, не го смятам като абсолютния отговор за всичко. Ако попадне опасна бактерия в тялотона човек и застраши фатално живота, по-добре човек да отиде на лекар и той ще я премахне и ще го излекува, отколкото да се надява на народни методи или на лечение чрез мисълта – медитация, психоанализ и тн.

Нещата, които излизат на преден план и заемат всеобщото внимание  и що се отнася и за здравето, са нещата, за които се шуми, които са скандални. Само че, вдигането на врява не значи еднозначно, че се действа или ще се породи равно по сила действие в бъдеще. Не винаги шумът е свързан с други човешки епитети като добър, здравословен, правилен. Светът не е черно-бял.

Всеки сам избира в какво да вярва и какво да прави и изборите, които всеки взима, ще повлияят на неговото здраве. Дано се окажат добри. В крайна сметка никъде не е написано, че “правилният” начин за всяко нещо в живота, не само за здравето, трябва задължително да е само един.

Сподели
Добави коментар