Мързеливо сърце

Колко често карате сърцето си да бие бързо? - Танци, спорт, бойни изкуства, секс, доброволни и само-инициирани екстремни занимания вдигащи адреналина?

Само да поясня, че нещата, за които ще пиша в тази статия не са базирани на науката и медицината, а по-скоро от обща култура и от лични и индиректни преживявания и наблюдения и не е с цел съвет и препоръка за никого. Всеки е добре да мине всяко нещо през собственото си мислене, опит, условия, контекст. Този тип подход може би би бил много полезен за всички- за всяка сфера и област от живота.

В рамките само на последната година поради редица причини намалих честотата на физическите активности. Резултатът е 10кг в плюс. Кой знае какви други странични последствия нямаше за тази година, но се замислям, че имам нужда от промяна. Но, не го мисля като фикс идея, а по-скоро като връщане към малките неща, които мога да върнат влака в по-хубава линия на здравословни и добри релси.

Спомням си как баба ми страдаше от т.н. "бавно сърце" - кръвното и беше ниско. Казано ненаучно - сърцето и си почиваше и просто забравяше да бие.

По никакъв начин не искам да омаловажа нещата, които е правила, но дейностите в много редки случаи са били свързани с физическа активност. Нейният живот е бил много много по-различен. Отчасти и защото с напредване на възрастта започваха да се обаждат проблеми в опорно-двигателната система - падания, болки - и така с напредването на годините се влиза в този завъртян себе-подхранващ се цикъл.

В завъртащия цикъл на "обаждане" от едно нещо, пораждащо второ, пораждащо трето не се "стига" изведнъж. Всичко е навързано и взаимозависещо - храненето, навиците, мисленето, средата и действията.

Клетките в човешкото тяло се нуждаят от кислород за да функционират нормално, за да са здрави и борещи се и побеждаващи във всекидневните взаимодействия със заобикалящата ни среда. Кислородът влиза от въздуха, който ни заобикаля. В средно-големите и по-малки градове качеството на въздуха може би не е чак толкова зле, но в метрополисите на Изток и на Запад, където броя на превозни средства, замърсяващите уреди за готвене и отопление и тн надминават една критична точка, създават среда с въздух, който е буквално отровен.

Освен въздуха и храната влияе върху работата на сърцето - лошия холестерол запушва кръвоносните съдове, наднорменото тегло товари сърцето, а ако мазнините във вътрешните органи нараснат критично, може да притиснат сърцето и да причинят болести.

Освен това, сърцето е мускул. Като такъв има и мускулна памет. Ако продължително време бие нормално и бавно, тялото свиква с тези стандартни нива на работа, с по-ниски количества на кислород. Какво да е "активно занимание" с кардио акцент се препоръчва от време на време от гледна точка на това, че принуждава сърцето да се вдигне на "високи обороти" за малко и така повишава количеството доставян кислород.

Мислите влияят на сърцето индиректно. Средата и случки в нея може да повлияят и да бъдат предизвикани от нас нарочно или да бъдат следствие на стрес - в работата, в критични събития и ситуации. От личен опит съм видял как твърде много "хубаво" не е на хубаво, за лошото, няма смисъл да говорим.

Ако имаме осъзнатост за това къде се намираме и какво правим, можем да "потеглим" към средната посока, и не към някоя крайност, която може и да се "обади" веднага, но може и след години, когато е късно. Балансът е здравословен за здравето и що се отнася до сърцето, както е за много други неща в живота. Тръгне ли се в грешна посока, трябва воля и желание за връщане обратно. Начинът на хранене, на мислене, и живота като цяло не прощава на никого.

Сподели
Добави коментар