Какво уби Стив Джобс

Повечето хора се впечатляват от Стив Джобс – от огромната му страст, от креативността му, от лидерските му качества и умения. Хора по цял свят използат творенията на неговата компания. Но, това, което допринесе за неговите резултати в западния свят, също така повлия и за неговата преждевременна смърт.

Стив Джобс е известен от автобиографичните си книги и филми за манията си за контрол. Контрол над другите хора, контрол над технологиите, контрол над храната. Известен е с това, че в очите на своите подчинени в повечето случаи е бил надут и прекалено изискващ. В технологична гледна точка платформата му е силно ограничаваща и контролираща. И аз съм публикувал iOS приложения и съм виждал какво е – не можеш да използваш скрити програмни средства, всяко нещо се преглежда много обстойно – най-вероятно от човек, а не от автоматична програма. Това има своите добри черти, но има и своите негативни.

Областта, за която искам да акцентирам е храната и здравето. Известно е, че Джобс е следвал веганска, суровоядна и всякакви други алтернативни за западното общество диети – преобладаващо – ябълки, моркови и други.Този режим на хранене обаче не го е спасил от рак на простатата. Очевидно храната не е всичко.В автобиографията му четем, че от твърдоглавост е отказвал да претърпи операцията за премахване на рака в продължение на 9 месеца след като е разбрал за него. Не е успял да го “изчисти” с хранителен режим и съответно ракът се е разпространил. Ако си твърдоглав и сам си сложиш ограничения в ума за това кое е “добро” и кое е “лошо”, пропускаш възможности, които както се вижда, костват живота.

Аз лично не възприемам като нещо лошо следването на тези ограничаващи модерни диети, даже напротив – смятам ги за стъпка в правилната посока. Чувал съм за известно количество случаи, когато хора са се излекували с алтернативни методи. Но не ги възприемам и като панацея. Старая се да гледам реалистично на храната и здравето. В какъв режим на хранене и живот ще влезеш, от какво ще се разболееш и как ще го третираш е твоята собствена “игра”. Всеки отделен индивид ще се сблъска с уроците, които му е писано да преодолее или да ги повтаря, докато ги научи.

Сподели
Добави коментар