Забелязвам две големи тенденции в Създаването на Съдържание от малки и големи "играчи". Не, като мен, да описвам случващото се - преобладаващо писмено и да описвам нещата обобщени и философствски - без да се закачам към страна от конфликтите, понеже виждам цялата същност и игра на човека и егото и неговите реални и ментални играчки.

Първата е - публикуването на все по-дълги и по-дълги видеа или радио-предавания/подкасти. В едно-две минутно видео трудно ще му се вкара реклама. Ще извадиш очите на гледащия. В едно видео - два - три часа, потребителят даже ще е благодарен от рекламите, които ще внедриш за да отиде до тоалетната. В същият момент, творецът ще получи облага от наличието на рекламата. Времето е пари. Какво че видеата са пълни с нисък коефициент на полезно действие. Изпий си кафето или чая - няма проблем. Повтаряй общоизвестните, казани вече - принципи, цитати, закони - в ново видео, с поредно риболовно заглавие. Покажи с флегматична скорост процеса на работа - кодене, дизайн, новини, танци, компютърни игри и така нататък.

Идеите от този параграф не са мои, а са на Гери Ви. Дългото видео може да се нацепи на по-малки и са се пускат поотделно. Микро моментите могат да се споделят като истории в Инстаграм, Фейсбук, Снапчат, ТикТок. Аудиото от видеата може да се изкара и да се сподели отделно в подкаст. И така нататък.

Другата голяма тенденция е разпространението във все повече сайтове. Вече не е достатъчно "присъствието" и никой не може да си позволи да използва само една платформа. Много станаха. Някои остаряха, други се профилизираха - за снимки, за политика, за бизнес, за програмиране, за всеобщо говорене. Колкото повече - толкова повече. Facebook, YouTube, Patreon, Discord, VK, Telegram, Instagram, Viber, LinkedIn, Signal, TikTok и така нататък.

Друго нещо, което забелязвам, което и големите известни започват да усещат - е - нещо, което съм споделял аз от преди 2-3 години. Всички ние - във всички големи платформи - притежаваме единствено потребителски профили. Администраторите на услугите могат да правят каквото си искат с нещата, които генерираме. Ако поискат - могат да ни блокират и затрият. Аз лично установих това - заради моята виртуална неактивност през 2020.

Много по-големи риби от мен лека полека започват да откриват топлата вода - тези 2 големи неща:
  1. Необходимо е профилите в мрежите да са в различна юрисдикция, за да не може изпълнителната власт да те занули до нула, защото всички платформи са се намирали в САЩ - например.
  2. Като втора, по-голяма стъпка относително по-малка част от създателите започват да мигрират на изцяло свои платформи и ресурси. Това е свързано със софтуерна и хардуерна обезпеченост, технически умения, финанси и много още неща. Но това би дала най-голяма свобода на създателя да прави каквото иска (относително). Видяхме как хванаха Асандж. В крайна сметка, нещата пак опират до това, да живеем в реалния свят, а не в някоя надстройка на човешкия ум.
Share
Add comment