Ако сте проследили нещата, които съм писал в последно време и сте схванали основната идея, тази нова - малко по-благозвучна метафора няма да Ви е неразбираема.

В зеленият хайвер няма нито едно Е - нито едно вредно химическо съединение. Краткосрочно погледнато даже е безопасно - да не кажа полезно, защото може да пребори застоя и мързела. Лошото е, когато се консумира в големи дози и навсякъде. Благоприятна почва за него има във всички области - хранене, здраве, медицина, политика, медии, право, финанси, образование, любов, работа, програмиране, танци, спорт и така нататък.

Всяка една човешка система - правна (направления, договори, институции, валидност пред), финансова(хиляди такива), (+социално) медийна, религия(норми, традиции, за съжаление противоборствата в тях), борбата за техническо съвършенство (включително и медицинско), без да се вниква защо се дълбае в него... Гоненето на идеалът ни отдалечава от реалността и практиката. Всичко е за да се отклони вниманието от същността. Същността е реалното нещо и не измерването му. Реално е човешко отношение - на респект, уважение и подкрепа - помежду ни и към природата. Другата крайност се постига лесно с добавяне в купата на коя да е от абстракциите - влизащи в роля на зелен хайвер - неизбежно досаждане и насилствено насаждане и принуждение.

Уви, когато човек е дълбоко в илюзии, няма как да разпознае кое е зелен хайвер. За съжаление, системите за контрол често ни принуждават да го ядем. Това, което можем да направим като го разпознаем е да го заобиколим и да идем в целта. Твърде често това е невъзможно и можем - да го избягваме или да го "пушим", да играем в него - доколкото това е възможно.

Само малък пример - в здравословната сфера. Всеки, в каквото иска да вярва и каквото иска да слага в устата си. Избери да сложиш добра храна, слушайки организма си - може би варива, плод, зеленчук, може би билки, може би месо, яйца, може би - и да се пазиш. От там нататък, доколко се е развила медицината, ще е за всички останали и значително в по-малка степен за теб - защото ще си здрав - без значение мнението на обществото и света за едно, за второ или за трето. Има твърде много здравословни насоки, тенденции, режими, препоръки, но рядка е препоръката за подхождане със здрав разум.

В текущото човешко общество е необходимо да се хванат за уши наистина големи хайвери, за да има шанс да има риба. Базика ли се човек с малки локвички, нищо няма да стане. Не се ли търси море или дори океан, е само правене на вятър, при нежелание да го опиша по по-нецензуриран начин. Може с нищо дадено нещо да не решава първопричината, но резултатът, завъртането на водата и плуването по течението е голямата пловдивска майна...

Share
Add comment