Здрав Разум в Здравето

Ядрото на Здравия Разум относно здравето се учи по биология в училище – органите на човешкото тяло и какви вещества са им необходими, кои органи се разболяват поради приема или неприемането на дадени вещества, минералите, аминокиселините, витамините, в кои храни се съдържат. В рамките на здравият разум е да знаеш, че полезни вещества има в плодовете, зеленчуците, варивата, ядките, и че няма никакви полезни вещества във вафли, сладоледи,сладкиши, сосове и разни други псевдо храни. Има храни, най-вече растения, които имат лечебен ефект, също и имуностимулиращи. Но най-важни според мен са горните - даващи нужните вещества на организма, така че в едни нормални условия - да не се разболява.

Както бях казал и по телевизията - не става само с хранене. Два големи фактора освен приема на вещества са - физическата активност и хигиената. Спорта, прикриването на лицето при кихане, измиването на ръцете преди докосване на храна, лице, частично и в известна степен контролирано излагане на природните условия прави тялото по-силно и здраво, така че да не сме като гледани в саксия и при най-малкото природно явление да се прекършим.

В един утопичен свят, където водещото не са парите – здравната област щеше да се свива и разширява спрямо нуждите на населението. Щеше да е нормално - дори да се плаща – на лекарите и всички други придружаващи специалисти и нужди около тях – дори и да нямат работа понеже са се погрижили, който се е разболял – да оздравее. Вместо това хората се полу-излекуват. Рядко се търсят първопричините, още по-рядко се предлагат естествените, природни храни-лекарства. И в хапчетата е пълно с Е-та и нишесте и активните вещества са минимален процент. Едно лечение е нормално да свършва със спиране на приема на лекарства и оздравяване – не да се създават редовни клиенти на аптеките и болниците да се множат.

Дори и ако забравим за момент традиционната медицина, народните и природните лекове - логическо мислене е да се изследва каква е причината за дадено заболяване, да се погледнат под лупа клетките и, използвайки всички актуални открития и напредък в технологиите - тогава да се предписват лекарства. Нелогично е с едно прослушване на белите дробове, с един - два симптома - да се вадят заключения на клетъчно, бактериално ниво и да се предписват силни, конкретни лекарства.

Практическата нужда и сблъсъка с болестите, недъзите в системата често ни кара да поразбираме поне малко от здраве, медицина, храни. Опасно е обаче да се смятаме за експерти. Всеки отделен случай може да има конкретни особености, които няма как да вземем впредвид, ако не ни е това работата и не сме имали голям предишен опит. Нормално е преобладаващо само лекари и медицински лица да говорят за здраве - не - журналисти, програмисти, маркетолози, психолози, както и не-етикирали се по друг начин индивиди - като модерните създатели на съдържание за социалните мрежи.

Както съм писал и преди, реалното за матрицата/обществото/ е след изкаран документ - с подпис, печат и тн. В медицинската сфера това са - лабораторни анализи, епикризи, снимки и софтуерни "образи" извадени с модерна апаратура - като ренгени и скенери. Мнението дори и на медицинските лица, ако не е подковано с аналитични изследвания, анализи, научни публикации, години опит и практика, също не струва пет пари.

Сподели
Добави коментар