Два 2020 цента покрай Какво Ядеш

Поради ред обстоятелства не се работи по информиращия проект Какво Ядеш. Ето част от причините.

Безсмислието да се чете етикета на хранителните продукти поради няколко причини:

За продуктите преработени и продавани в най-различни форми и опаковки - различни от природния им вид - няма смисъл, понеже не всичко е надписано. Още 2014-2015 бях чул за случаи на направени лабораторни тестове, които изкарват ненадписани неща. От категорията продукт знаеш какво съдържа принципно. Ако знаеш какво съдържа принципно, не ти трябва приложение. Друг момент е сумарно обхващане на съставките (например - ароматизанти, подсладители - ама кои точно!?). Надписаното на етикета се променя и информацията от приложенията и сайта не винаги е актуална, ако я има изобщо – във все по- нарастващото “разнообразие”. 

В природните – недообработени продукти може и да има нещо истинско. Проблемът е от къде са закупени. В големите градове, от супермаркета, най-вероятно са произведени с помощта на химии и добавки, които позволяват голямо количество и издръжливост. Имах възможност да опитам домат, които е паднал зелен и е оставен един месец да узрее и такъв закупен, голям, червен отвън и отвътре. Мирис, вкус имаше първият, както може да се досетите.

 Няма значение какво е надписано като страна произход/производител. От няколко места чух как се преетикират и префасонират продуктите. В България идват от Южна Америка, Азия, Африка. Дори етикираните - от Турция - се съмнявам, че са дори и от там. Не е само с храните – плодове, зеленчуци, месо, а и обувки, автомобили, телефони и каквото още се "харчи".

Двоен стандарт

В България се внасят – стари автомобили, бали с боклук, храна, дрехи, и така нататък, кой знае от къде. Но, дори и нещо да е произведено в Европа, пак има двоен или троен стандарт. Най-епично според мен е, когато двойният стандарт е явен и крещящо надписан: 

 

Направени във Франция – за продажба не къде да е другаде, не – Европейски Съюз, не Германия, не Италия, а в България. И това са само хартийки за цигари. 

Освен това - Пуснах за свободно сваляне книгата си.

Сподели
Добави коментар