Готвење

Каде, како и ако лицето кое е за готвење на храната што ја јадеме е некој близок да ти не се помалку важни од квалитетот и природата на храната, како целина. Месо од животни одгледани во нормални услови - слободно, со добра храна е повеќе корисни од месо од животни кои се покренати во нехумани услови и кој е преполн со кој знае што. Овошје и зеленчук кои се обработуваат со тони хемикалии имаат различни хранлива вредност и вкус од оние одгледувани без прекумерна човечка интервенција.

Кога некој близок да ти или ти самиот се готви храната што ја јадеме, нормално е да се стави на најдобрите во плоча, па дури и ако се стави нешто екстра, тоа ќе му биде предадена преку вашите раце, вие сами ќе го носи свесна одговорност за тоа. За храна, приготвена од страна на компании и корпорации, како производ во големи количини за многу луѓе, не знам што е во него, дури и ако тоа е покриен илјадници стандарди на хартија.

Овошје и зеленчук, кои немаат стандардизирана форма не е само дека тоа е веројатно да содржат повеќе хранлива вредност, но се поевтини.

Дали пленот месо што оди преку вашиот дом? Нормален оброк трае една недела, со - поголемиот дел од времето стои во фрижидер, плодовите почне да се влошува, а лебот се стврднува за една недела, а вториот е веќе остарел. Што се случува со вашата храна?

Дали се загледувам во векот на траење на производите? А покрај Дали мислите дека она што е вкупниот рок на траење - за еден месец - една година ?! Постојат исклучоци, но како и подолг рок на траење на храната, мора да биде повеќе сомнително во врска со квалитетот на хранливи својства.

Да, подготовка на храна е потребно време, но овој пат се враќа на здравје и енергија. Да се ​​направи пржени компири мора да ги лупат, се сечат, пржете ги, да се расчисти јадења потоа. Наместо сето тоа тешка работа може да се купи компири од синџирите за брза храна и да јадат два оброка на ден, 7 дена во неделата. Дури и на неа она што се користат компири и како тие се подготвени, размислете дали е вредно. Можеби има причина зошто некои храната се готви многу побавно и имате помалку внатрешна мотивација да се готви и да ги подготви, и дека тоа го прават соодветно помалку. Можеби храната не е толку корисно, или тоа е едноставно корисни во помали количини.

И што мислите за замрзнати или варени јадења? Ако треба да се избере храна, која се залага за месеци во замрзнувач или оној кој е неодамна откинат од градината, која би ја одбрале? Првиот да биде подготвен за пет минути во микробранова печка и да имаат ист вкус како втор, но ја има истата хранлива вредност? Се сомневам.

Share
Додади коментар
Публикации поврзани со тековната