Бог пътува винаги инкогнито

Книгата "Бог пътува винаги инкогнито " може да разочарова хората, които биха очаквали да има нещо религиозно в нея. Тя представя историята на един младеж по пътеката на личностното му развитие.

Да си слаб и смирен не е добродетел. Ако наистина имаш добри намерения ( каквито са и на главния герой в книгата ), точно с противопоставяне срещу течението и с действия срещу статуквото ще можеш да донесеш благодат на всички. Никой няма да спечели като се правиш на Майка Тереза - нито ти, нито приятелите ти, нито средата.

Изпитвали ли сте толкова силна любовна мъка и разочарование, че да изпаднете в дълбока депресия до степен постоянно да плачите, да се самосъсипвате, да мислите чак за самообийство? Е, можете да бъдете спокойни. Много хора са изпитали подобни чувства. Времето на Ромео и Жулиета са отминали отдавна. Така се получава, когато човек в инерцията си да обича другия, забравя собствената си стойност. Парадоксално, но, именно тази прекалена обич отблъсква още повече другия. Не е секси, нито привлекателно както от мъжката, а вярвам и от женската гледна точка да си толкова емоционален и зависим от другия, че да си прережеш вените, впредвид и че другия все още е и ще си остане жив. Да обичаш е доброволно действие. Как да очаква обекта на желанията ти, че ще го обичаш, като не обичаш дори себе си достатъчно.

"Няма големи проблеми има само дребни хора."

Това се отнася еднакво силно за личните и за служебните проблеми. Ако си слаба личност, това ще привлече както половинки, които от твоята гледна точка ще са "лоши", така и такива работодатели и клиенти. Вътрешната ти сила, смелост, енергия и отношение е ключът към успех във всяко едно отношение. Както е казал Джим Рон:

Не искай по-лесен живот, поискай ти да си по-добър. Не искай по-малко проблеми, пожелай си ти да си по-умел и способен. Не си пожелавай по-малко предизвикателства - пожелай си ти да си по-мъдър".

Така че, каквото и да дойде на главата ти, да си достатъчно умен, силен и смел, така че нищо да не може да застане на пътя ти нерешено, или най-малкото да не е способно да поклати вътрешното ти спокойствие.

"Животът не е теория. Вярвам единствено в силата на постигнатия на терен опит. Само това може истински да промени един човек. Всичко останало са празни приказки и интелектуална мастурбация".

Този цитат много силно подкрепя действието пред само и единствено ученето, както и критиката и говоренето.

"Представи си какъв ще бъде живота ти когато вече нищо на света няма да може да те накара да се почувстваш зле."

Това е моментът, в който вътрешната ти осъзнатост е достигнала връх, така че да е самоподсилваща се и независима от средата.

"Свободата е в нас, трябва да дойде от нас не очаквай да се появи някъде отвън"
"Всяка промяна трябва да дойде от теб, а не отвън. Нито някаква организация, нито някакво правителство, нов шеф, профсъюз или нов партньор ще променят живота ти"

Това е цитат от Буда, който се обсъжда в книгата в контекста на растежа на гллавния герой.

"Основната разлика между детето и възрастния е, че детето желае да се развива. Възрастния прави всичко възможно да не се променя. Ако искаш да станеш млад през целия си живот продължи да се развиваш, да учиш, да откриваш и не се затваряй в навици, които склерозират духа в затъпяващия уют на вече познатото."

Желанието за мир, спокойствие и покой може да е част от целите на човек, но понякога то просто прикрива страха. Може да прочетете за мотиваторите на човека в Парите: научи играта

"Имам чувството, че е полезно да се погледнем отстрани за да се запитаме за смисъла на нашите действия."

Много полезно мисловно действие, което се опитвам да вградя и аз в себе си.

"Смелчакът умира веднъж страхливецът хиляди пъти"

Нужна е смелост за да промениш себе си, да превъзмогнеш страховете си, а като последствие, да промениш и света.

"Единственият начин да успееш е да се срещнеш лице в лице с действителността да се изправиш срещу обекта на своите страхове, докато страхът изчезне, а не да се свиваш в някакво убежище, което може единствено до засили страха ти пред неизвестното."

"Не съм специалист, обаче нямам спомен Исус да е казвал: Обичайте ме. За сметка на това съм убеден, че е казал: обичайте се едни други."

Наскоро чух това твърдение:
Агресията отвъд нуждата за самосъхранение е характерна за комплексираните общества. Примерите в историята и в настоящето по света - много.
Като допълнение книгата дава и идеята, че религиите в своята сърцевина нямат изискването да посещаваме определено място или да спазваме определени ритуали. Достатъчно е да се спазват основните принципи заложени в тях.

"Притиснеш ли го, той те отблъсква. За това не притиснай а притегляй."

Това е стратегия, която се предлага в книгата. Ако чисто и просто критикуваш, няма да постигнеш много. Ако критикуваш градивно предлагайки кое и най-вече КАК - с план, стъпка по стъпка - да се промени нещо, си много по-стойностен за отсрещния човек. За това дали ще успееш обаче има значение и какво кара отсрещния човек да реализира действията, които извършва. Това може да е от решаващо значение дали отсрещния човек ще приеме съветите ни или не.

"Знай че не можеш да промениш хората. Можеш само да им покажеш пътя и да им вдъхнеш желание да тръгнат по него, но те са тези, които трябва да го извървят."

Snapchat: tomavelev86
Instagram: tomata_
Skype: tomata_
LinkedIn https://www.linkedin.com/in/toma-velev-38180034
Facebook:
https://www.facebook.com/tomavelev
https://www.facebook.com/tomavelevblog
https://www.facebook.com/kakvoiadesh
Twitter: @tomavelev
Google+: https://plus.google.com/u/0/+TomaVelev
Сподели
Добави коментар