дијабетес
име :

дијабетес

Дијабетес е болест која се карактеризира со зголемување на шеќерот во крвта. Човек се дијабетес неспособноста на телото да произведува инсулин - хормон произведени од панкреасот кој е одговорен за одржување добро ниво на шеќер во крвта, или ако клетки престане да реагира на инсулин и шеќер почеток да се акумулира.