Не става само с ядене

От известно време съм намалил вниманието, което отделям към храната. Не говоря колко са лоши химичните съставки, нито колко са полезни естествените. Това не означава, че ще спра да го правя. Това не означава, че смятам вредните за полезни, нито полезните за вредни, не означава и, че не ограничавам едните, и наблягам на другите. Храната сама по себе си не е единствнения фактор за здравето на човек. Ако даден човек иска да се образова - ще намери начин да осъзнае кое е полезно и кое вредно. И какво от това?

Като изключим бебетата и малките деца, които са принудени да ядат това, което им се дава, за хората в осъзната възраст, храната не влиза в устата им сама, нито насила. Всеки избира сам какво да яде. Който се е позаинтересовал и е проучил наличната информация за съставките, прави избора си осъзнато. На хората, които не се замислят и не им пука много много какво слагат в устата си, е безмислено да се обяснява кое е полезно и кое вредно. Ще си измислят извинение - сега съм под стрес, на работа съм, имам болести, имам изпити, любимият ми е виновен, държавата е виновна и тн. Да обясняваш на такива хора каквото и да е, е все едно да се бориш с вятърни мелници. Всеки има право на своя истина. Всеки ще получи последиците от собствените си избори в живота. Когато ученикът е готов, учителят ще дойде. Когато човек е готов да се промени, ще срещне нужните хора, които да го просветлят.

Физическото здраве се влияе от физическата енергия, която приемаме под формата на храна, но тя не е единствения фактор. Друг решаващ фактор за физическото здраве е ментално-емоционалното ни вътрешно състояние. За мен лично това е част от причината защо някои, който се храни нездравословно, живее по-дълго от друг, който се храни здравословно.

През човешката история е имало и има моменти, като през втората световна война, когато хора са успели да преживеят и оцелеят в концлагери при нечовешки условия. Получавали са като храна къс хляб и водниста супичка веднъж дневно, а са вършели тежка физическа работа под постоянен емоционален и физически стрес и тормоз. Липсвали са им така нужните витамини, минерали и аминокиселини и е любопитно как са оцелявали. Всички са получавали едни и същи оскъдни порции. Никой не е имал право да реве - нямам месо в яденето и не се чувствам нахранен. Имало е и нещо друго, което им е давало желание за живот и това е било вътрешната им сила.

В масовата култура на запад не се говори много за вътрешната енергия на човек, защото е нематериална, неизмерима, езотерична и абстрактна. За сметка на това на Изток залагат основно на нея. Азиатските народи са създали комбинация от физически и ментални методики за достигане на духовно просветление и осъзнаване на вътрешния свят. Това са медитацията, йогата, практики като Тай Чи, Фалун Гонг и други. Говори се и за отделни индивиди, които са изоставили или частично или изцяло приемането на храна и въпреки това са живи и здрави. В западната култура има примери на хора, които са достигнали просветление и без източни влияния, но като че ли такива индивиди са единици. Средностатистическият човек е трудно да се пребори с негативното влияние на Егото си. Аз лично се наложи да премина през известно количество вътрешно страдание и, получих знание за тази област от не един или двама души, докато се осъзная и успея да се погледна поне малко отстрани, което по никакъв начин не ми дава предимство пред когото и да е. Човек се учи докато е жив и, когато се вземе много насериозно означава, че грозната част от егото му го е хванала в капана си.

Вътрешната сила и енергия на човек е ключов фактор за взаимодействията му с материалния свят. Когато човек е информиран и осъзнат не търси виновни, не се поддава на манипулации и влияние от средата и прави самостоятелно своите избори. Колкото по-малко хленчене, толкова повече действия в желаната посока. Колкото повече действия, толкова вероятността светът, в който живеем, да стане по-добър.

Snapchat: tomavelev86
Instagram: tomata_
Skype: tomata_
LinkedIn https://www.linkedin.com/in/toma-velev-38180034
Facebook:
https://www.facebook.com/tomavelev
https://www.facebook.com/tomavelevblog
https://www.facebook.com/kakvoiadesh
Twitter: @tomavelev
Google+: https://plus.google.com/u/0/+TomaVelev
Сподели
Добави коментар