Мед

Хапвате ли Мед? Въпреки че е съставен основно от химиеческите съединения на захарта - глюкоза и фруктоза, и не съдържа особено големи количества витамини и минерали, той е изключително полезна съставка - естествен овкусител на храни и напитки. Смята се, че съдържа антиоксидантни вещества, които подпомагат доброто развитие на организма и за това се използва често и в народната медицина.

Искам да акцентирам основно върху употребата му като овкусител - кога го добавяте в чая или кафето си? Знаете ли, че при поставянето му в гореща или вряла вода, той губи полезните си свойства! И аз самия винаги съм го поставял най в началото в чая - уж за да се стопи, но наскоро стана на въпрос за него в разговор с няколко познати, които имат роднини пчелари. Освен това чух същото нещо и по радиото. Явно не е просто прищявка на някакви модерни хранителни тенденции (като суровоядството), ами наистина си е така.

Как да разпознаете истинския мед от фалшивия? Чел съм най-различни начини да се разпознае фалшивия - дали мравки биха го консумирали, ако поставите малко, дали мокри филията хляб като се намаже, дали се запалва ако се сложи върху кибритена кречка и се драсне(ако загасне веднага значи е разреден с вода).  Аз лично не съм си правил експеримент. Разпознавам го по вкуса и плътността му. Когато човек е опитвал и едното, и другото, може да направи разликата. Може и понякога да съм се лъгал. Най-сигурния вариант е да се консумира мед не от търговската мрежа, а от познати пчелари.

Сподели
Добави коментар